Wednesday, 22 May 2013

B A D . D A Y .

Yesterday is my bad day. serasa diri ini amat unlucky kerana terjumpa dengan benda-benda ataupun yang lebih tepat lagi pengalaman yang menyakitkan hati dan perasaan terutamanya bagi seorang hamba tuhan nie yang bergelar perempuan atau nama yang lebih cantiknya wanita. dalam hidup kita nie, kita kena bersyukur sepenuhnya dengan nikmat yang telah disediakan oleh rab kita Allah SWT. jangan takbur nikmat. jangan berlagak sombong kerana nikmatnya. jangan terlalu meninggi diri akibat kekayaan nikmat yang diberikan oleh tuhan. nauzubillah. jauhkan hambamu dari bersikap takbur. amin :)

Ceritanya bermula begini. .

satu suasana di petang hari araound 5pm @ MCD 0nesulaman .

Sedang aku bertugas untuk membersihkan kawasan di hadapan kaunter, tiba-tiba seorang wanita yang boleh aku kategorikan sebagai cute girl bertanya "sapa manager yang incharge?". n then aku jawab dengan lemah lembutnya "ada. ada apa tue miss?". terus dia jawab dengan muka yang tegang "saya mauk jumpa manager kamu". marahnya aku tapi boleh marah dalam hati jak. hidup nie kena banyak bersabar kan. terus saya suruh jak dia jumpa cashier yang bertugas masa tue sebab aku tengok memg dia tu tengah pegang resit. dipendekkan cerita, benda tue sebenarnya kami pun boleh settlekan bah. tapi dia juga yang minta puji terus mauk jumpa manager. aku buat muka kencang. alah! setakat xdapat satu patung MCD yang ain (cashier on duty) xbagi  dia mauk kecoh satu mcd. bengong xbengong pempuan tu. geramnya bukan alang-alang. dalam hati memang sumpah seranah la. mentang-mentang dia anak orang kaya berlagak macam anak dato najib. hell la that girl. pastue, dia datang lagi komen pasal burger dia. alamak. ada-ada jak la minah kepoh ni. memang kalau dia tu kawan aku, for sure kena tegur bah. perangai dia sangat terus. its true.

& then around 10pm, aku bergaduh dengan shift manager. boleh-bolehnya kan. al-maklumlah budak nakal kan. hehe. but the truth is aku xbersalah. lantak la manager tue mauk buat report dengan our employee. yang aku tahu aku tidak bersalah dalam hal tu. for information, this manager orangnya yang jenis suka bergurau. so aku flow dengan ini manager. bergurau. bercanda. berkata-kata. itu semua perkara biasa. tiba-tiba malam ini dia jadi sensitif. setakat aku cuit tangan dia. dia said akau ada masalah dengan dia. haiya. aku main-main jak kan. bilang biaa bergurau but at the end macam tue jadinya. aku tahan hati. aku marah. aku geram. tapi aku tahu batas aku sebagai pekerja dengan dia my shift manager. so aku diam. aku marah dalam hati. aku tahan air mata yang hampir gugur. aku kena jaga maruah dia sebagai manager. dan palin penting aku kena jaga maruah aku. aku jenis orang yang xboleh dimarah coz i know what i do. but yesterday, i learn so much thing form my bad experience. but, anything happend. life must go on. chill bebeh. nasib baik ada rakan sekerja yang baik hati. suka ambil berat tentang perasaan aku. dan paling best dorang boleh bagi nasihat yang berguna untuk masa depan kelak. :) thanks my co-crew :)

Sebagai pengajarannya. aku ingin menegaskan bahawa jangan takbur nikmat. nikmat itu milik ALLAH yang nyata. jika DIA ingin menariknya bila-bila masa sahaja DIA boleh. so, jom sama-sama saling menperingati. amin. salam :)

3 comments:

  1. hate to hear ur background music!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I als0... hate to hear ur background music..:p

      Delete
  2. hihi. .awak2 nie jeles kew? :D

    ReplyDelete